PERSBERICHT

Gouda, 22 juni 2021

‘Dansen op GOUDasfalt’ gaat niet door vanwege politiecapaciteit

 

GOUDA - Het had dé herstart moeten worden voor festiviteiten in Gouda. ‘Dansen op GOUDasfalt’ is een samenwerking tussen organisatoren die festivals en evenementen op het terrein een toekomst willen geven. Op 23, 24 en 25 juli hadden Gouwenaars weer iets om naar uit te kijken. Maar in tegenstelling tot veel festivals in andere steden, gaat de Goudse samenwerking niet door. Reden is een tekort aan politieinzet.

 

Bewust gekozen voor deze datums

Organisatoren werden eerder dit jaar op de hoogte gebracht van een mogelijk politietekort. Het was de reden dat er geen nieuwe evenementen meer bij mochten op de evenementenkalender. ,,Een logisch besluit na een drukke periode voor veiligheidsdiensten”, stellen de Goudse organisatoren. Daarom hebben zij bewust gekozen voor datums die al op de evenementenkalender stonden. Select Festival had 24 en 25 juli al gereserveerd en beschikbaar gesteld aan ‘Dansen op GOUDasfalt’.

 

Echter bleek deze reservering niet goed te zijn verwerkt. ,,De aanvraag van twee tot vijfduizend bezoekers is blijkbaar niet als risico-evenement ingeschaald, waardoor er geen politie capaciteit voor is gereserveerd. Dat komt ons nu duur te staan.”, zegt Gerben Roskam. ,,Als Select Festival gewoon was doorgegaan, hadden ook zij straks voor een onaangename verrassing komen te staan.”

 

Alles op alles

De afgelopen dagen hebben de organisaties samen met Gemeente Gouda alles op alles gezet om nog iets voor elkaar te krijgen. Dat bleek tegen beter weten in te zijn. De eerdere fout in de verwerking van de aanvraag is onomkeerbaar. Zonder politiecapaciteit kan er geen vergunning worden verleend en zonder vergunning maken de organisatoren bovendien geen aanspraak op het garantiefonds. Het fonds dat is opgezet om organisatoren financieel te helpen tijdens en na de pandemie. De organisatoren spreken dan ook van ‘een grote teleurstelling’.

 

Voor Gouda

De verschillende organisatoren stellen dat het bovendien erg jammer is voor de stad. ,,Terwijl de dance festivals in vergelijkbare steden weer van start gaan, staat Gouda met lege handen” betreurt Gino Bakker. Gouda telde in 2019 nog drie dance festivals, in 2021 telt het er geen. Goudse festivalgangers moeten dus uitwijken naar andere steden, om te doen waar ze zo lang op hebben gewacht.

 

Het vervolg

‘Dansen op GOUDasfalt’ zal een keer moeten plaatsvinden. Het is namelijk niet alleen een weekend vol festivals, maar ook een geluidsonderzoek. Er zou gemeten worden wat er wel en niet mogelijk is op GOUDasfalt, zonder dat omwonenden teveel overlast ervaren. Dat onderzoek is nog steeds belangrijk voor het voortbestaan van festivals en evenementen op het GOUDasfalt-terrein. Een nieuwe datum vinden zal niet gemakkelijk worden, vanwege de volle evenementenkalender tijdens Gouda750. De viering van 750 jaar stadsrechten van Gouda volgend jaar. Op het moment wordt er door de organisatoren en Gemeente Gouda onderzocht op welke datum het geluidsonderzoek plaats kan vinden.